Slovenië - een culinaire topbestemming
Slovenië kent talloze nationale en lokale specialiteiten in vele variaties. De culinaire invulling van je vakantie is daarom nooit saai, maar eerder een hoogtepunt! De Sloveense keuken maakt graag gebruik van natuurlijke en biologische ingrediënten.
De smaken van Slovenië
De smaken van Slovenië zijn de smaken van de lokale natuur: groenten uit typische tuinen, granen van lokale velden, wild voedsel uit de groene natuur, fruit uit de boomgaarden en bossen van een van de meest beboste landen van Europa, traditioneel bereide vleesgerechten en zuivelproducten van weilanden en honing geproduceerd door de wereldberoemde Sloveense honingbijen. De meeste mensen die een eigen tuin hebben, verbouwen ook hun eigen groenten en fruit.
De Sloveense keuken is een mengeling van de Italiaanse, Oostenrijkse, Hongaarse en Balkan gerechten. Het is een heel gevarieerde keuken met veel kookstijlen en specialiteiten. Slovenië telt 24 verschillende culinaire regio’s en maar liefts 170 nationale gerechten.
Zo kom je in de Alpen, aan de grens met Oostenrijk bijvoorbeeld ook apfelstrudel, grote pullen bier, en zuurkool met worst tegen. In Istrië aan de kust zijn er weer veel Italiaanse invloeden en wordt er veel vis gegeten.
Bekende nationale specialiteiten die je zeker moet proeven zijn bijvoorbeeld: zlikrofi (gevulde pasta), brodet (rijk gevulde vissoep), vis en olijfolie aan de kust, prsut (gedroogde ham) uit het Karstgebergte. Heerlijk verse forel uit de Soca rivier en ook uit de andere bergrivieren, huisgemaakte kazen van de Alpenweide’s rond Bohinj, Kobarid, en Bovec. Vergeet ook niet de honing te proeven van de wereldberoemde Sloveense honingbeien. De braadwordt Kranjska klobasa is beroemd tot over de grenzen. Er worden ook veel deeggerechten gegeten zoals “Zganci” (boekweitballetjes), “ Idrija žlikrofi”, dit is een soort ravioli met aardappelvulling. De “Zlikrofi”worden ook gevuld met fruit. Wat je zeker moet proeven is De Prekmurje gibanica - een bijzonder traditioneel gerecht,
Dit is het beroemdste en populairste dessert in heel Slovenië.
Voor of na het eten wordt vaak een bessenlikeurtje geserveerd, een leuke en lekkere traditie.
Geniet van elke slok en hap
De culinaire ervaringen van Slovenië zijn onlosmakelijk verbonden met de natuurlijke elementen van Sloveense landschappen. Lokale producten zijn verkrijgbaar op pittoreske marktplaatsen in Slovenië, en lokale gerechten zijn het kenmerk van veel evenementen. Het hele jaar door kun je wel ergens naar een culinair evenement!
Foodies welkom op de open Keuken van Ljubljana!
Odprta kuhna (de open keuken), de favoriete markt voor fijnproevers van Slovenië, is sinds het begin in 2013 een integraal onderdeel geworden van de levendigheid van Ljubljana. Door de beste eetgelegenheden uit het hele land samen te brengen, biedt het een kleurrijke culinaire ervaring die je niet wilt missen. Kom elke zonnige vrijdag op het Pogačarjev-plein!
Slovenië – is ook een culinaire topbestemming met bekroonde chef-koks en nieuwe Michelingids
De culinaire wereld van Slovenië blijft erkenning krijgen! Met Ana Roš die de prestigieuze internationale prijs voor 's werelds beste vrouwelijke chef-kok 2017 ontving en haar Hiša Franko-rangschikking bij' s werelds beste restaurants, positioneert de Sloveense keuken Slovenië als de volgende culinaire topbestemming. Afgelopen week zijn er meer culinaire mijlpalen gezet door het groene, actieve en gezonde land. Chef-kok Tomaž Kavčič, van Dvorec Zemono in de Vipava-vallei, werd bekroond met een Innovation Award van JRE (Jeunes Restaurateurs), en Le Michelin Guide kondigde aan dat ze Sloveense restaurants met hun sterren zouden gaan beoordelen voor de nieuwe Michelingids.
Zuivel- en honingproducten uit de voet van de Alpen
De producten uit de gastronomische streken aan de voet van de Alpen zijn nauw verbonden met bergweiden waar koeien, geiten en schapen al eeuwenlang grazen. Melk vormt de basis voor originele kazen, zoals de Trnič-kaas van Velika Planina en de pittige Mohant-kaas uit Bohinj die een beschermde geografische aanduiding heeft. Bloeiende weiden en de bossen bieden voldoende vegetatie voor de Carniolan honingbij, de wereldberoemde inheemse bijensoort. Honing is onmisbaar bij het bereiden van lokale soorten honingbrood. De zoetekauw zal worden gestild door de beroemde Cream Cake, het handelsmerk van het modieuze meer van Bled, en door de echt zoete stad Radovljica (Radol'ca) met het chocoladefestival. Aan de andere kant van de Alpen, in de Soča-vallei, hebben de culinaire hoogstandjes een nauwe band met het grazen van schapen en geiten en met de inheemse Soča-forel.
De beschermde Carniolan-worst
Het gebied aan de voet van de Alpen staat bekend als de oorsprong van de Carniolan-worst, die een beschermde geografische aanduiding heeft. Het wordt geproduceerd volgens een heel specifiek procedure dat getrouw is gebruikt volgens het recept uit 1896. In 2006 werd de Carniolan Worst ook in de ruimte geproefd. Sunita Williams, een astronaut met Sloveense wortels, nam er een paar mee naar het internationale ruimtestation ISS.
Ga naar het eiland Bled voor wat potica
Potica wordt in heel Slovenië gemaakt, maar je kunt het op een heel bijzondere manier ervaren op het eiland Bled. Het Potičnica Café biedt rondleidingen en proeverijen van het bakken van aardappelen.
Karst-lekkernijen gedroogd in de borawind
Elk van de gastronomische regio's van gebieden die bekend staan om karstverschijnselen en de wind burja hebben hun eigen methoden om vleesproducten op een natuurlijke manier te drogen. Hier, op de plaats waar de traditie van het zouten en drogen van vlees eeuwenlang bestaat, moet je de Karst prosciutto, pancetta en de Karst zašinek (gedroogde varkensschouder) proeven. Er worden veel heerlijke stoofschotels en minestrones gemaakt van wilde peulvruchten en tuingroenten. De desserts van de gastronomische gebieden van de Karst zijn gekoppeld aan lokaal fruit en bij alle gerechten worden uitstekende inheemse wijnen gecombineerd.
Specerijen en de Karst-lavendel
De Karstregio is een gebied waar zoetgeurende lavendel wordt geproduceerd, en Karstland is sinds mensenheugenis vol wilde kruiden, zoals salie, wintergeur, venkel, balsemmunt, kamille, munt, tijm, enz. Sommige worden aan gerechten toegevoegd en andere dienen als basis voor kruidenthee en cosmetica.
Zoute zoetigheden van mediterraan Slovenië
Vis, calamares, mosselen - typische lekkernijen uit de Adriatische Zee, gezouten met het beroemde Piran-zout, delen hun plaats op de tafels van Mediterraan Slovenië met verschillende gerechten, zoals de typische huisgemaakte pasta en fusi, lente-omeletten - frtalje met wilde asperges en ander groen uit de natuur, en met brood met olijven van Istrische olijfbomen die groeien op zonovergoten heuvels. Elk jaar nodigt het Sweet Istria Festival, het grootste festival van desserts in Slovenië, bezoekers uit om zoetigheden te proeven. Tijdens dit evenement dat plaatsvindt in Koper, wordt het meest originele Istrische dessert gekozen.
Piran zout
Zoutpanwerkers produceren Piranzout volgens een 700 jaar oude methode en het wordt nog steeds handmatig geoogst met traditionele gereedschappen. Het zout uit de Sečovlje-zoutpannen is licht, rijk aan zeemineralen en het smaakt ongelooflijk. Het geeft gerechten een fijn aroma.
De originaliteit van Ljubljana en Centraal Slovenië
In andere delen van Slovenië noemen mensen de inwoners van Ljubljana "žabarji" of "kikkermensen", en sommige restaurants in Ljubljana zullen je zelfs kikkerbilletjes serveren. Als hoofdstad staat Ljubljana bekend om een kosmopolitische mix van culinaire benaderingen en originele lokale gerechten. Proef de Ljubljana-pannenkoeken en de Ljubljana-cake gemaakt van boekweit. Niet ver van Ljubljana kunt je genieten van de smaken van Kamnik, de culinaire hoogstandjes van het hart van Slovenië en de lekkernijen van Dolenjska. Bezoek verschillende gastronomische regio's van Centraal Slovenië en laat je verrassen door štruklji (opgerolde dumplings), pogača-broden en verschillende soorten brood die ooit in rituelen werden gebruikt.
Geniet van een maaltijd op de markt
De smaken van Ljubljana zijn onlosmakelijk verbonden met de markt van Ljubljana, gelegen aan de rivier de Ljubljanica en ontworpen door de beroemde architect Jožef Plečnik. Tegenwoordig worden de producten hier nog steeds gebracht door de verkopers van Ljubljana en andere voedselproducenten uit Centraal-Slovenië. Cafés, visverkopers en culinaire evenementen op de markt creëren een sociaal ontmoetingspunt met heerlijke maaltijden.
Ga naar Idrija en geniet van žlikrofi
De Idrija žlikrofi is een gerecht gemaakt van pastadeeg met een aardappelvulling in een opvallende vorm. Je kunt ervan genieten als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht. Ze kunnen worden aangekleed met bakalca, een speciale lams- en groentesaus. Het gerecht draagt het label Traditional Specialty Guaranteed, dus het kan alleen aan je worden geserveerd door gecertificeerde experts van deze Sloveense delicatesse.
Heerlijke luxe van Pannonisch Slovenië
In het oosten van Slovenië, waar de meeste tarwevelden zich bevinden, zijn de gerechten al lang overdadig. Gibanica's met rijke vullingen, vleesproducten die op een speciale manier zijn geconserveerd - in tünka, žganci (brij) met aardappelen, ook wel bekend als dodoli - en dit is nog maar het begin. Koline of varkensvleesproducten zijn ook typisch voor de gastronomische streken van dit gebied. Je kunt ook veel lichtere gerechten vinden met lokale, maar ook wilde peulvruchten - bijvoorbeeld in de hopproducerende Savinja-vallei worden hopscheuten gebruikt. Waar de laaglanden de Pohorje-heuvels ontmoeten, zijn tafels versierd met stoofschotels gemaakt van meerdere soorten vlees. In de regio Prekmurje is de belangrijkste stoofpot bograč, en in de Pohorje-heuvels is dit de Pohorje Pisker.
De Prekmurje gibanica - een bijzonder traditioneel gerecht!!!
Dit is het beroemdste en populairste dessert in heel Slovenië, afkomstig uit de regio langs de Mura rivier. Twee soorten deeg en vier verschillende vullingen, verdeeld over acht lagen, en twee soorten glazuur - zo rijk is deze beschermde lekkernij. Het wordt gebakken in een ronde ovenschaal van aardewerk.
Wijnen van Slovenië
Ontdek beroemde Sloveense wijnen en wijnkelders
Wit of rood, weelderig aromatisch, sterk, vol of licht, droog of zoet - wat voor soort wijn je ook verkiest, je zult je favoriete variëteit ontdekken in de drie wijnbouwgebieden van Slovenië.
De geselecteerde wijnen uit drie wijnbouwgebieden met 9 wijnbouwgebieden behoren qua kwaliteit tot de beste ter wereld. Door de verschillen in bodem, klimaat en kelders heeft elke wijnbouwregio zijn eigen selectie van rassen. Sloveense wijngaarden bevinden zich in het centrum van de Europese wijnstreek. De gordel van locaties die ideaal zijn voor wijngaarden is vergelijkbaar met die in gebieden zoals Bourgondië in Frankrijk, en de onderling verbonden invloeden van het klimaat en de bodem zorgen ervoor dat Slovenië een grotere diversiteit in zijn wijnaanbod heeft. Hier groeien maar liefst 52 wijnstokrassen.
Wijn van wijnstokken gestreeld door een mediterraan briesje
Het wijnbouwgebied Primorska staat bekend om zijn sterke, droge wijnen. De wijnroutes Brda, Vipava, Karst en Istrië lopen door de regio. In de Brda-heuvels, direct aan de grens met Italië, produceren gerenommeerde Sloveense wijnmakers witte wijnen, zoals Rebula, Chardonnay, Sauvignon, Pinot Blanc en Pinot Gris, en rode wijnen, zoals Merlot en Cabernet Sauvignon. De Karstregio is het gebied waar speciale Sloveense wijn wordt geproduceerd - Teran. Deze wijn heeft een zeer volle smaak door de rode karstgrond (terra rosa). In de Sloveense regio Istrië, bekend van de witte Malvasia-wijn, wordt ook een flink deel van de rode Refošk-wijn verbouwd. In de Vipava-vallei kun je naast de gevestigde witte en rode wijnen ook inheemse wijnen proeven, zoals Zelen, Pinela en Pikolit.
Teran is sterk - voor je gezondheid
Teran is een wijn gemaakt van de refošk-druivensoort die groeit op roodachtige karstgrond en het heeft de meeste anthocyanen van alle rode wijnen in dit deel van Europa. Wetenschappelijk onderzoek legt een verband tussen regelmatige matige consumptie van Teran en het behoud van de gezondheid van het hart, het vaatstelsel en de hersenen.
De duurste Sloveense dessertwijn
Voor maar liefst een half miljoen euro is er een prestigieuze fles Sloveense dessertwijn verkocht. De waarde van de vintage Refošk-dessertwijn met witte truffels wordt enorm versterkt door de fles, die is versierd met een diamant. De wijn behoorde tot een prestigieuze serie dessertwijnen, verrijkt met honing, vanille en witte truffels, die ook tegen meer betaalbare prijzen verkrijgbaar zijn.
Ontdek de diverse smaken en ervaringen van Sloveens Bier
Als je Slovenië verkent, vergeet dan niet om het lokale bier te proberen, gemaakt door grote en kleine brouwers.
Proost!
Slovenië is een land dat rijk is aan culinaire specialiteiten. De rijkdom aan smaken van Sloveense bodem is te herkennen op je bord of in je glas. Naast wijnen van wereldklasse kan Slovenië ook bogen op uitstekende biersoorten. Deze ongelooflijke drank met schuimig schuim, die lang geleden voor het eerst werd aanbeden door onze voorouders, voelt bijzonder goed op hete zomerdagen. Slovenen maken ook graag een toost met bier. Naast de twee grootste Sloveense brouwerijen in Laško en Ljubljana zijn er ook veel andere kleinere brouwerijen in heel Slovenië. Een jaarlijks festival in Laško staat in het teken van bier. Wanneer je de hoofdstad bezoekt, kun je deelnemen aan begeleide proeverijen van ambachtelijk bier. Je kunt zelfs wellnessbehandelingen ondergaan met bier of de ingrediënten van bier.
Wist je dat? Sinds 2007 Wereldbierdag elke eerste vrijdag van augustus wordt gevierd.
Van groen goud ...
Het verhaal van bier begint in groene hoptuinen. Wist je dat Slovenië een van de grootste producenten van "groen goud" ter wereld is? Het centrum van de hopteelt in Slovenië is de Beneden-Savinja-vallei, waar je meer te weten kunt komen over de traditie van de hopteelt en het maken van bier in het Eco-Museum van de hopteelt en de brouwindustrie in Žalec.
... tot bier
Bier heeft een speciale betekenis in Slovenië. De eerste schriftelijke verslagen over het brouwen van bier in het huidige Slovenië gaan terug tot de 12e eeuw. De opkomst van micro- en ambachtelijke brouwerijen begon in de 19e eeuw. Gedurende deze tijd was er een brouwerij in Mengeš, waarvan er drie flessen van het oudste geconserveerde bier in Slovenië en op het vasteland van Europa zijn. Ze worden bewaard in het stadsmuseum van Mengeš. Na de Tweede Wereldoorlog werd de brouwerij-industrie gedomineerd door de brouwerijen van Union, Laško en Talis, en de laatste jaren is er een hernieuwde opkomst van microbrouwerijen, waarvan er nu meer dan 100 zijn.
Drink een biertje uit een bierfontein in de stad Žalec, de eerste bierfontijn ter wereld.
Terwijl je de hop groeiende hoofdstad, de stad Žalec, verkent, zie je een speciale fontein in het stadscentrum, waaruit bier stroomt. Uit elke tap kan een deciliter van een lokale biersoort worden geschonken. Hiervoor heb je een glazen bierpul met chip nodig, die je op verschillende locaties in Žalec kunt kopen.
Bierbelevenissen in Laško
Laško is een van de belangrijkste centra van de Sloveense brouwerijindustrie. Dit is ook de locatie van de oudste nog in bedrijf zijnde brouwerij en tevens een van de twee toonaangevende brouwerijen in Slovenië. Het begin gaat terug tot 1825. In Laško zul je bij elke stap de rijke brouwtraditie tegenkomen. Elk jaar in juli komen de straten tot leven met het geluid van muziek en kun je genieten van bier en andere speciale lokale kenmerken, verschillende workshops en andere evenementen binnen het Bier- en Bloemenfestival. Probeer te ontsnappen uit een unieke escape room met brouwthema in het huis waar de eerste kan bier werd gebrouwen. Bij Thermana Laško kunt je zelfs genieten van een wellnessbehandeling met bier of de heilzame ingrediënten hiervan.
Een brouwerijwandeling door Ljubljana
De Sloveense hoofdstad trekt steeds meer bierliefhebbers aan. Met zijn talrijke bars, pubs en speciaalzaken biedt Ljubljana een breed scala aan lokale en buitenlandse bieren. In een van de andere grote Sloveense brouwerijen met een traditie die meer dan 150 jaar teruggaat, kun je een onvergetelijke bierbrouwervaring beleven - bezoek een museum van de brouwerij-industrie en leer hoe bier wordt gemaakt. En breng een toost uit met het eigen bier van de brouwerij in de ruime bierhal. Sluit je aan bij de Ljubljana-groep en ontdek de beste bierbars en hoekjes in de hoofdstad. Je kunt ook op een leuke en interactieve manier leren over lokale bieren uit heel Slovenië. Bezoek ook de eerste speciaalbierwinkel in Ljubljana, Pivoljub, waar je verschillende soorten Sloveens ambachtelijk bier kunt vinden, evenals andere, meest erkende biersoorten ter wereld.