Slovenië - een land met een rijke cultuur en tradities
Wat is vaak kenmerkend voor een natie? De taal! Ook in Slovenië speelt de taal een belangrijke rol, want het is een manier om zich etnisch mee te identificeren. Etniciteit speelt op de Balkan een belangrijke rol. Het is door de geschiedenis heen altijd van belang geweest om de eigen identiteit en homogeniteit te behouden. Aan de Sloveense kust is een kleine minderheid etnisch Italianen en daar is ook het Italiaans een officiele ambtstaal. In het oosten van het land, tegen de Hongaarse grens is het Hongaars erkend. Slovenen die naar school gingen ten tijde van Joegoslavie hebben allemaal naast het Sloveens ook het Kroatisch-Servisch geleerd en spreken het nog steeds. Voor handel en toerisme is het nog steeds handig voor Slovenen om ook deze taal te kennen. Als toerist kun je verder overal uit de voeten met Engels, en soms ook met Duits.
In Slovenië heeft cultuur een bijzondere historische en sociale betekenis. Het was vooral dankzij hun cultuur en gemeenschappelijke taal - het Sloveens - dat de Slovenen zichzelf konden smeden en als natie konden overleven. Voor Slovenen zijn taal en cultuur eeuwenlang een substituut geweest voor het ontbreken van een eigen staat en politieke instellingen. Slovenië is een van de weinige landen, zo niet het enige land ter wereld, waar een dag van cultuur een nationale feestdag is.
Gezien het aantal inwoners heeft de Sloveense taal relatief veel dialecten en subdialecten (volgens een algemene beoordeling maar liefst 48), die zijn onderverdeeld in acht dialectgroepen. Zo'n taalvariatie is het resultaat van geografische, politieke, historische, sociale en andere redenen.
Sloveens is een van de zeldzame Indo-Europese talen die de dubbele taal hebben behouden.
Het uiterlijk van Sloveense steden en dorpen is bepaald door verschillende periodes, die teruggaan tot de oudheid. Enkele van de makers zijn onder meer Maks Fabiani, de persoonlijke adviseur van Franz Ferdinand, de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, die ook samenwerkte met Otto Wagner, en Jože Plečnik, die in Wenen, Praag en Ljubljana werkte.
Slovenië is rijk aan kastelen, landhuizen, forten en vestingwerken. Deze werden gebouwd in verschillende periodes tijdens de middeleeuwen, renaissance en barok, en de eerste sporen van hun constructie dateren helemaal uit de oudheid. Velen van hen hebben de tijd overwonnen, maar tientallen voeren nu interessante functies uit.
Er zijn bijna geen dorpen of heuvels in Slovenië zonder kerk, en het land staat ook vol met kloosters en heiligdommen langs de weg. Ga voor een authentieke ervaring mee op bedevaart naar de Maria Help Christelijke Kerk in Brezje, luid de bel van wensen op het eiland Bled en probeer de perenbrandewijn uit het Pleterje-klooster.
Cultuur is de ruggengraat van een nationale identiteit. Slovenen zijn zich hier terdege bewust van! Jaarlijks worden er tal van culturele evenementen georganiseerd. (muziek, film, theater, kunst, historie, dans, folkore, traditioneel eten & drinken, zoetigheden, chocolade festival, honing festival, vis & olijfolie en noem maar op.
In Slovenië is literatuur nog steeds de meest prestigieuze en gerespecteerde kunstvorm. De eerste teksten in de Sloveense taal dateren uit het begin van het eerste millennium na Christus, d.w.z. de Freising-manuscripten, die ook de oudste teksten in elke Slavische taal zijn, geschreven in het Latijnse alfabet. Tegenwoordig worden ze bewaard in het Beierse Staatsarchief in München.
Een speciale plaats in de Sloveense literatuur wordt ingenomen door Primož Trubar, die het eerste boek in de Sloveense taal publiceerde, en de dichter France Prešeren, wiens gedicht Zdravljica (Een toost) het Sloveense volkslied is.
In 2010 was Ljubljana de boekenhoofdstad van de wereld, zoals geselecteerd door de UNESCO.
En in 2012 was Maribor de Culturele Hoofdstad van Europa.
Culturele instellingen en evenementen
Slovenië heeft een zeer goed verspreid netwerk van culturele instellingen, organisaties en verenigingen, vergelijkbaar met de cultureel meest ontwikkelde Europese landen. In Slovenië zijn er professionele opera- en balletgezelschappen in Ljubljana en Maribor, en tal van professionele theaters. Het culturele leven is zeer gevarieerd en rijk in musea, galeries en culturele centra. Het aanbod aan culturele evenementen in Slovenië is uitzonderlijk divers, en zelfs de meest veeleisende bezoekers zijn tevreden. Vooral in de zomer wordt in Slovenië een reeks festivals van wereldklasse gehouden, met optredens van wereldberoemde artiesten.
Slovenië heeft veel uitzonderlijke individuen voortgebracht die baanbrekend zijn op verschillende gebieden van het leven en hebben bijgedragen aan het vormgeven van de wereldgeschiedenis. Visionaire uitvinders, getalenteerde componisten, uitzonderlijke vrouwen wier schoonheid en genialiteit de wereld stormenderhand veroverden ... Ontdek hun verhalen en verken de steden en dorpen van Slovenië, waar deze uitzonderlijke Slovenen vandaan komen.
Slovenië is altijd “a place to be”
De identiteit van de Sloveense natie is onlosmakelijk verbonden met haar cultuur en de Sloveense taal. Ontdek het bewijs van leven in Sloveense landen dat minstens 60.000 jaar oud is. Een tumultueuze geschiedenis zal enkele van de oudste artefacten ter wereld onthullen.
Wil je Slovenen en hun identiteit begrijpen? Ontdek in detail de mogelijkheden die worden geboden door 100 festivals, meer dan 50 musea en galerieën en ongeveer 30 instellingen die zich richten op muziek en theater. Bekijk de overblijfselen van enkele van de honderden kastelen en landhuizen. Heel informatief en leuk!
Je kunt genieten van het werk van enkele van de belangrijkste makers en artiesten ter wereld als je kunstfestivals in Slovenië bezoekt. Als je je ontspannen voelt, bekijk dan de speciale festiviteiten: er zijn festivals gewijd aan gebakken aardappelen, bier, wijn, desserts, kant, chocolade, tolerantie en winkelen.
Tradities van het vieren van carnaval in Slovenië
Slovenië heeft een lange traditie van carnaval vieringen. De huis-aan-huisrondes van Kurenti zijn een uniek kenmerk van het carnaval seizoen en Slovenië is als zodanig op de UNESCO-representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid geplaatst.
Naast traditionele carnavalsgebruiken en -figuren worden in veel grote steden carnavalsfeesten gehouden. In Ljubljana wordt het Drakencarnaval gehouden en aan de kust wordt de winter verjaagd met het Istrische carnaval.
Een ander interessant festival is het Laufarija-festival in Cerkno, waar Laufarji, de typische personages die speciale maskers (larfe) van lindehout dragen, de kenmerken en zwakheden van bepaalde groepen mensen symboliseren. Škoromati, de oudste carnavalsmaskers in Slovenië, komen uit de dorpen van de Brkini-heuvels en de vlakte van Podgrajsko-Matarsko. Als je de "lelijken" wilt ontmoeten die jonge mensen achtervolgen om as op hen te gooien en "de schoonheden" die huizen bezoeken, dansen en cadeaus verzamelen, doe dan mee met de vieringen in Drežnica en Drežniške Ravni bij Kobarid. Mis de Zagorica en Ponikve Mačkare niet, waar de carnavalsgebruiken worden vermengd met elementen van volkstheater. De contrasten tussen goed en kwaad en ‘het mooie’ en ‘het lelijke’ worden getoond door de Vrbica-stukken in de buurt van Ilirska Bistrica. Als je Kostanjevica na Krki bezoekt, word je begroet door Šelmarji, en je kunt ze herkennen aan hun metalen kop die bekend staat als de Šelma. In Prekmurje mag je de Pine Bruiloft niet missen. Vroeger geloofden mensen dat er minstens één in het dorp moest trouwen in de periode vóór Shrovetide. Als er geen bruiloft was, werd er een symbolische Pine Bruiloft gehouden. Een andere plaats die het bezoeken waard is, is Cerknica, waar een enorme parade met carnavalsmaskers wordt gehouden. De evenementen in Cerknica beginnen op dikke donderdag met een traditioneel zagen van de heks.
Pasen
In Slovenië kent Pasen veel kleurrijke tradities en gebruiken die eeuwen in het verleden dateren. Het is altijd een belangrijk feest geweest voor de Sloveense bevolking. Dit, het grootste christelijke feest, betekende het einde van een lang vasten, dat begon op Aswoensdag, en met Pasen was de tafel beladen zoals bij geen andere gelegenheid. De essentiële ham, brood, mierikswortel en potica, een speciale Sloveense cake, gaan in deze tijd van het jaar vergezeld van kleurrijk versierde eieren.
Kerst
Kerst in Slovenië is een heerlijk feest dat gevierd wordt met familie en vrienden. Gewoonlijk komt de familie op kerstavond bijeen voor het kerstdiner, en gelovigen gaan naar de middernachtmis. De volgende ochtend komt het kerstontbijt en de opening van cadeaus. De vakantie kwam naar Slovenië vanuit de Germaanse traditie, en na verloop van tijd ontstonden er gebruiken en gewoonten die tegenwoordig alleen in Slovenië bekend zijn.
Informeer bij Slovenië reizen voor een vakantie rondom Kerst & Nieuwjaar, Pasen, Carnaval, of een van de vele evenementen. Wij helpen je graag!